Andra våningen

Den möblerade lägenheten Andra Våningen, som ligger på Storgatan 1, Nossebro i den före detta brandstationen längs ån Nossan, är inredd i retrostil från 1960-talet. Här finns kök och tre rum autentiska från denna tid - vardagsrum, barnkammare och tonårsrum.

http://www.retronossebro.se

 

Moderna Västra Götaland

Moderna Västra Götaland är en satsning på det moderna samhällets kulturarv, och här på webbplatsen modernavg.se hittar du länkar till skrifter, rapporter och andra webbplatser med material om 1900-talets kulturarv.

www.modernavg.se

 

ÖVERGIVNA PLATSER

Runtom i världen finns det mängder av övergivna verkstäder, industrilokaler, mentalsjukhus, bostäder, bensinstationer och lekplatser. En dag, på en söndagsutflykt, upptäckte ekonomhistorikern Jan Jörnmark en tom folkpark i Lindfors av ren slump. Upptäckten inspirerade honom att uppta jakten på ruinerna av den svenska efterkrigstiden. Siten om Övergivna platser reflekterar över Jan Jörnmarks intresse för omvandling i samhället.


www.jornmark.se

SVENSKA NEONSKYLTAR

På Svenskaneonskyltar.se finns över 2500 bilder på neonskyltar, några nya men flest av den gamla sorten. Fotografierna är tagna från 1996 och framåt av Freddy Johansson. Många av skyltarna har hunnit bli nerplockade sedan projektet började, medan en del nytillverkade kommit till. 

www.svenskaneonskyltar.se

FOLKHEMSTUREN

Folkhemsturen genomför paketresor genom den moderna historien i omoderna fordon. I fokus står begreppet “folkhemmet” och vardagen i Västerås, en spegling av det moderna Sverige, från 1800-talets slut till idag (med fokus på perioden 1930-1980). Tillsammans åker de genom den utpräglade industristaden och betraktar, undersöker, insuper vardagen, stadsbilden, moderniteten. 

folkhemsturen.wordpress.com